Kojim se sve trikovima roditelji služe kako bi uspavali svoje dete?

Bilo da se radi o tek rođenom detetu ili bebi staroj godinu dana, većini se roditelja diže kosa na glavi kada je vreme spavanja 🙂

Retki su roditelji koji nikad nisu iskusili probleme s uspavljivanjem malog deteta. Bebe su nervozne, ne znaju se same umiriti, a one pak starije igrale bi se celu noć. Ako ste u takvoj situaciji, pokušajte s nekim od ovih trikova za uspavljivanje dece:

1. Budite dosadni

Kada je vreme za spavanje, prestanite s igranjem, smejanjem i gugutanjem i pokažite svojoj bebi da bi sada trebala zaspati. Utišajte se, pogasite svetla i poželite bebi laku noć. Ako se dete probudi usred noći, nahranite ga ako to traži, ali bez razgovora i smejanja kako se ne bi razbudilo. Vratite ga u krevet i u tišini mu pokažite kako je noć vreme za spavanje.

2. Uključite usisavač

Pali i fen, aspirator, veš mašina ili aplikacija sa tzv. belim zvukom… Neverovatno, ali bebe uz zvuk tih uređaja s lakoćom zaspi. Ali čim beba zaspi, ugasite uređaj kako je ne bi naviknuli spavati isključilo uz zvuk usisavača. Beba će uživati, ali vi se sigurno nećete naspavati.

3. Ohladite sobu

Dosta roditelja boji se da se malo dete ne prehladi ako spava u hladnoj sobi pa spavaću sobu ponekad toliko ugreju da se u njoj jedva diše. Temperatura tela tokom spavanja pada pa nam nije potrebna pretopla soba kako bi lakše spavali. Zbog vrućine, bebe su nervozne, znoje se i stalno bude. Stoga, ne preterujte s grejanjem.

4. Napustite sobu

Učite dete da samo spava od malih nogu. Iako je mnogim roditeljima žao u početku ostavljati malu bebu u sobi da spava sama, kada postane starija, verujte, bićete sami sebi zahvalni.

5. Držite se rutine

Kada je vreme za spavanje uvek se pridržavajte iste rutine. Ako vam odlazak na spavanje počinje s kupanjem i pranjem zuba, neka vam to uvek bude tako kako bi dete znalo da je vreme za spavanje. Ako pre spavanja detetu čitate knjigu, čitajte je tiho i uspavljujuće bez glasnih zvukova.

Ako ništa ne upali držite ih u naručju i celu noć ako treba jer im je vaša ljubav neophodna. 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *